Home / Fairtrade Parkstad / Parkstad eerste Fairtrade regio van West-Europa?

Parkstad eerste Fairtrade regio van West-Europa?

1Logo_FTG_PNG

Parkstad eerste Fairtrade regio van West-Europa?

Bioscoop Royal in Heerlen werd op donderdag 15 juni speciaal geopend voor de tweede bijeenkomst op weg naar Fairtrade Parkstad. In Nederland hebben 78 gemeenten en twee provincies de Fairtrade titel, maar een Fairtrade regio bestaat in heel West-Europa nog niet. Het initiatief komt van PLUS Supermarkten, al drie jaar op rij de Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland. Behalve vertegenwoordigers van de twaalf PLUS supermarkten in Parkstad waren ook afgevaardigden van gemeenten, stichtingen, kerken en retail aanwezig.

LaSirel @ Fairtrade Regio Parkstad 01 - web
Jochum Veerman deelt succesverhalen uit de Fairtrade campagne. (Fotografie: La Sirel).

Jochum Veerman van Max Havelaar liet een aantal succesverhalen zien van Fairtrade gemeenten, ziekenhuizen, waterschappen en universiteiten. Jasper Wichers van COS Limburg, die de Fairtrade campagne in Parkstad gaat coördineren, vertelde dat er nog heel wat moet gebeuren voor de regiotitel binnen handbereik is, maar dat hij er alle vertrouwen in heeft.

Criteria
90% van de inwoners van Parkstad moet in een Fairtrade gemeente wonen. Dat betekent dat Heerlen, Kerkrade en Landgraaf sowieso de gemeentetitel moeten halen. Een Fairtrade gemeente moet aan zes criteria voldoen:
– Een werkgroep met leden uit verschillende sectoren neemt het initiatief.
– De gemeente spreekt zich uit als voorstander van Fairtrade en koopt Fairtrade producten in.
– Winkels verkopen Fairtrade producten, horeca serveert Fairtrade producten.

LaSirel @ Fairtrade Regio Parkstad 02 - Lage Resolutie
Arjan van Ommen van PLUS Retail licht het commitment van PLUS Supermarkten bij Fairtrade Regio Parkstad nader toe. (Fotografie: La Sirel).

– Organisaties, bedrijven en (semi-)overheidsinstellingen gebruiken Fairtrade producten.

– De Fairtrade campagne komt regelmatig in de media.
– Bedrijven zetten zich ook op andere vlakken in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Aan de slag
De reacties van de aanwezigen waren enthousiast en een aantal werkgroepen werd ter plekke gevormd. Iedereen schreef op wie er vooral nog benaderd moet worden en de eerste datums voor vervolgafspraken werden geprikt. Het is nu van belang om door te zetten en dan zou het zomaar kunnen dat Parkstad de eerste Fairtrade regio van West-Europa wordt.

Fairtrade
De deelnemers zijn enthousiast en de eerste werkgroepen worden gevormd (Fotografie: La Sirel).

Waarom Fairtrade?
Het Fairtrade label is goed voor miljoenen kleine producenten in ontwikkelingslanden die op deze manier op eigen kracht hun armoede kunnen aanpakken. De titel draagt ook positief bij aan het imago van alle organisaties en bedrijven die in een Fairtrade gemeente of Fairtrade regio opereren.

Meedoen aan het project of meer informatie? Neem dan contact op met Jasper Wichers via j.wichers@coslimburg.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kijk ook

Maak kans op kaarten voor Vrienden van Amstel Live!

Maak kans op twee van de laatste 500 kaarten voor Vrienden van Amstel Live! 2018. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!